Κυριακή 23 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Δέκα μέτρα-«φωτιά» για τα λαϊκά στρώματα

Η ταύτιση σε προτάσεις και μέτρα που δημοσιοποιούνται ενόψει ΔΕΘ, πρέπει να σημάνουν καμπανάκι για τους εργαζόμενους

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στοχοποιούν τα εργασιακά - λαϊκά δικαιώματα. Μόνη διέξοδος, η πάλη με το ΠΑΜΕ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στοχοποιούν τα εργασιακά - λαϊκά δικαιώματα. Μόνη διέξοδος, η πάλη με το ΠΑΜΕ
Στην ολομέτωπη φθινοπωρινή επίθεση που ετοιμάζεται εκ νέου να εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια σε κάθε εργασιακό και λαϊκό δικαίωμα, έχει αξιόμαχο στρατηγικό «σύμμαχο» το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις του περί «άλλου μοντέλου διακυβέρνησης», με τις θέσεις και τις προτάσεις του αβαντάρει την άγρια κυβερνητική επέλαση σε όλα τα μέτωπα.

Πίσω από τη «φαρσοκωμωδία» που έχουν στήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με φόντο το υπαρκτό «γαλαζοπράσινο» σκάνδαλο της «Ζήμενς» και την όξυνση της αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, προσπαθούν να κρύψουν την απόλυτη προσήλωσή τους στην προώθηση ενός αντιδραστικού πλέγματος καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων που εδράζεται στις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και κινείται στη λογική της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας - επιχειρηματικότητας», προκειμένου να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι βασικές κατευθύνσεις αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής θα ανακοινωθούν στην πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη, ενώ μια βδομάδα αργότερα, διανθισμένες με «φληναφήματα» για «πράσινη ανάπτυξη», θα παρουσιαστούν - λιγότερο ή περισσότερο συγκαλυμμένα - και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Λένε τα ίδια με άλλα λόγια

Η στρατηγική τους σύγκλιση είναι πράγματι εντυπωσιακή:

1. Η κυβέρνηση σχεδιάζει: «Την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων».

Το ΠΑΣΟΚ ανάβει «πράσινο φως» και προτείνει: «Αναμόρφωση και επικαιροποίηση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων». Οι προτεινόμενες αλλαγές, που προωθούν οι εταίροι του δικομματισμού, σημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν (υπολογίζονται το 40% της σημερινής λίστας) θα έχουν μείωση μισθών από 50 έως 250 ευρώ το μήνα (!), θα επιβαρυνθούν από 5 μέχρι 7 χρόνια εργασίας (!) προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν και θα έχουν μείωση στις συντάξεις τους έως 20%(!).

2. Η ΝΔ προωθεί: «Το διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας».

Το ΠΑΣΟΚ σε σύμπνοια δεσμεύεται στο πρόγραμμά του: «Διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές εισφορές». Στόχος κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ είναι να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία και να πετύχουν κατ' αντιστοιχία την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της πληρωμής των υπηρεσιών Υγείας από τους ασφαλισμένους - εργαζόμενους.

3. Η κυβερνητική πλειοψηφία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε: «Αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, τάσσεται «υπέρ του ελέγχου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις», προτείνει: «Δημιουργία Ενιαίων Κέντρων στην Αθήνα και την περιφέρεια για την αξιολόγηση και εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας, με ενιαίους, διαφανείς και αντικειμενικούς κανόνες και διαδικασίες».Κοινή επιδίωξη «γαλάζιων» και «πράσινων» είναι η δραστική μείωση του αριθμού των συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας.

4. Η κυβέρνηση θα προωθήσει: «Αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, με στόχο την παράταση του εργάσιμου βίου».

Αντίστοιχη είναι και η θέση του ΠΑΣΟΚ που προτείνει: «Παράταση ασφαλιστικού βίου. Η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα (!) για κάθε εργαζόμενο». Αυτό θα σηματοδοτήσει τη μείωση των αποδοχών όσων συνταξιοδοτούνται με βάση τα ισχύοντα όρια εργασίας, κάτι ταυτόχρονα που θα ανοίξει το δρόμο για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που θα φτάσει μέχρι και τα 70 χρόνια (!), ενεργοποιώντας τις πολιτικές της ΕΕ και των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» για την παραμονή των υπέργηρων εργαζομένων στην εργασία δήθεν με τη θέσπιση «κινήτρων».

5. Στο όνομα της «πάταξης» δήθεν της ανεργίας η κυβέρνηση έχει αποφασίσει: «Μέτρα για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής κινήτρων στους επιχειρηματίες και κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών από το κράτος».

Στο ίδιο αντεργατικό πνεύμα το ΠΑΣΟΚ προτείνει: «Ειδικό τετραετές πρόγραμμα ένταξης των νέων με πλήρη απασχόληση σ' όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με πλήρη ασφάλιση και κλιμακούμενη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών».Χέρι - χέρι εξασφαλίζουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους εργοδότες, με τους επιχειρηματίες να μην αναλαμβάνουν καμία δέσμευση μετά τον τερματισμό των επιχορηγήσεων για το μέλλον των εργαζομένων.

6. Στο επόμενο διάστημα η ΝΔ ετοιμάζει: «Συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, με στόχο τη μείωση του αριθμού τους και τη μείωση των δαπανών λειτουργίας τους».

Το ίδιο προτείνει και το ΠΑΣΟΚ που δεσμεύεται ότι θα προωθήσει: «Επαναπροσδιορισμό, συγχωνεύσεις και εξορθολογισμό των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου». Με τις θέσεις και τις πολιτικές τους επιδιώκουν τον περιορισμό - περικοπή και κατάργηση υπηρεσιών που προσφέρονται από το Δημόσιο.

7. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε: «Παρέμβαση στο χώρο των δαπανών της Υγείας, που αποτελούν βασική πηγή παραγωγής των δημοσίων ελλειμμάτων. Στόχος είναι ο έλεγχος των επιμέρους δαπανών των νοσοκομείων σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και γενικώς στις προμήθειες, μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων».

Το ΠΑΣΟΚ με άλλα λόγια, αλλά με τον ίδιο στόχο προτείνει: «Τα νοσοκομεία (και οι Β΄βάθμιες μονάδες της Πρόνοιας) θα αποτελούν αυτόνομες λειτουργικές παραγωγικές - διοικητικές μονάδες, με σύγχρονη επαγγελματική διοίκηση». Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύονται τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής σε αυτό τον τομέα όλων των ως τώρα κυβερνήσεων. Σήμερα με τις θέσεις τους και με πρόσχημα την αντιμετώπιση των «ελλειμμάτων» έχουν στόχο αφ' ενός να περικόψουν τις κρατικές επιδοτήσεις, που θα οδηγήσουν σε καθεστώς υπολειτουργίας τα δημόσια νοσοκομεία και αφ' ετέρου μέσω της περιβόητης «αυτονομίας» τους να βαθύνουν και να επεκτείνουν τις αναδιαρθρώσεις στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας και πρόνοιας.

8. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει «νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους από το Δημόσιο», στο οποίο θα ενσωματώνονται και οι νέου τύπου εργασιακές σχέσεις που θέλουν να επιβάλουν, με περικοπή επιδομάτων κλπ.

Σε ανάλογη κατεύθυνση είχε κινηθεί και ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2003 (ν. 3205/03) που διαμόρφωσε τον κατώτερο βασικό μισθό στο Δημόσιο στα 590 ευρώ και οδήγησε στη συρρίκνωση των αποδοχών μέχρι και 18%! Κοινή πολιτική επιδίωξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι να προχωρήσουν σε μειώσεις στους μισθούς και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

9. Η ΝΔ θα προχωρήσει στην «άμεση εφαρμογή της οδηγίας "Μπολκενστάιν" και επιτάχυνση των διαδικασιών για το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών».

Υπέρ της εφαρμογής της οδηγίας «Μπολκενστάιν» τάσσεται και το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα έχει αναλάβει ανάλογη δέσμευση και μέσα στους κόλπους του «Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος». Αυτό θα σηματοδοτήσει χειρότερες μισθολογικές και εργασιακές σχέσεις για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους, αφού θα εργάζονται με μισθούς και δικαιώματα από τις χώρες τις οποίες προέρχονται και όχι από τις χώρες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

10. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πάρει: «Μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής». Πλήθος προτάσεων για την «αντιμετώπιση» της εισφοροδιαφυγής έχει καταθέσει και το ΠΑΣΟΚ, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις των κομμάτων της δικομματικής εναλλαγής στην εξουσία, αλλά πίσω από τις εξαγγελίες τους επιδιώκουν να φορτώσουν το κόστος της εισφοροδιαφυγής στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Ετοιμάζουν εργασιακό Μεσαίωνα

Τα συγκεκριμένα μέτρα που συνυπογράφουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έρχονται να προστεθούν στη μακρά λίστα των αντεργατικών νομοθετημάτων που ήδη έχουν ενεργοποιήσει, αλλά και των προτάσεων που έχουν καταθέσει με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Συγκεκριμένα:

-- Η κυβέρνηση στηρίζει τη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας θέτοντας σε εφαρμογή το νόμο του ΠΑΣΟΚ (2639/98) για βδομάδα 4ήμερης ή 3ήμερης εργασίας με ανάλογη μείωση αποδοχών. Μάλιστα, η υπουργός Απασχόλησης προωθεί νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για 8.000 θέσεις που θα καλύπτει τις αποδοχές που χάνουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας του μειωμένου χρόνου ανοίγοντας τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου!!

-- Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία 60.000 θέσεων εργασίας με stage (στα οποία οι εργαζόμενοι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη), ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει οι θέσεις να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα...

-- Η ΝΔ προωθεί την αναβίωση των «Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης» σε περιοχές με υψηλή ανεργία με τη δημιουργία θέσεων «μερικής απασχόλησης», ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητάει θέσεις «κοινωνικής εργασίας». Είτε έτσι, είτε αλλιώς στηρίζουν την «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων.

-- Ταυτόχρονα και οι δυο στηρίζουν τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Δηλαδή τη μετατροπή των εργαζομένων σε «ομήρους» της εργοδοσίας χωρίς δικαιώματα.

Αυτός είναι ο εφιάλτης που ετοιμάζουν από κοινού κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για τα λαϊκά στρώματα. Μέχρι τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει το μεγαλύτερο τμήμα των συγκεκριμένων «διαρθρωτικών αλλαγών» που σε συνδυασμό με τη νέα φοροκαταιγίδα που ήδη έχει εξαγγείλει θα προσπαθήσει να τσακίσει τα πάντα στο πέρασμά της, ώστε η επόμενη κυβέρνηση, «γαλάζια» ή «πράσινη», να συνεχίσει από καλύτερη θέση το αντιλαϊκό έργο της.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λένε ψέματα στο λαό(2012-04-21 00:00:00.0)
Κάλπικη «ευαισθησία»(2011-12-21 00:00:00.0)
Αλληλοσυμπληρώνονται στον πόλεμο ενάντια στο λαό(2011-05-15 00:00:00.0)
Προσήλωση στα αντιλαϊκά σενάρια(2009-08-19 00:00:00.0)
Να σηκώσουμε τείχος αντίστασης(2007-09-26 00:00:00.0)
Αφού ζείτε περισσότερο θα δουλεύετε και περισσότερο!(2007-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ